17.8.12

Η Αντουανέτα και η Δήμητρα


Η Δήμητρα Γαλάνη, εκτός από πολύ καλή τραγουδίστρια, δεν υπήρξε ποτέ "στρατευμένη" καλλιτέχνης. Δεν ταυτίστηκε με κόμματα ή πολιτικές θεωρίες, δεν συνέδεσε την καλλιτεχνική πορεία της με γεγονότα και καταστάσεις που θα της παρείχαν πρόσβαση σε συγκεκριμένα είδη κομματικής πελατείας. Από την άλλη, δεν έκανε ποτέ εκπτώσεις ποιότητας και ήθους, δεν ενέδωσε σε σειρήνες εύκολης προβολής. Μαθαίναμε γι’ αυτήν μόνο όταν είχε κάτι να μας τραγουδήσει κι αυτό ήταν αρκετό και για μας και για κείνη.
Στην τελευταία της συναυλία όμως δεν ακολούθησε αυτή την τακτική. Μίλησε για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, αποκαλώντας τη δεύτερη δικτατορία και μάλιστα πολύ χειρότερη από την πρώτη.
Αυτό ίσως δεν θα το μάθαιναν παρά ελάχιστοι πέρα από το κοινό της συναυλίας, αν δεν είχε προκαλέσει την αντίδραση της δημοσιογράφου Μαρίας Σπυράκη, που σε δημόσια επιστολή της εξέφρασε την κριτική της για τα λόγια της Γαλάνη, με έντονο και καταγγελτικό τρόπο, θεωρώντας πως τα όσα είπε δείχνουν έλλειψη υπευθυνότητας και ανιστόρητη πολιτική αντίληψη.
Ακόμα κι αν θεωρήσουμε δικαιολογημένη την ενόχλησή της και λογική την επιχειρηματολογία της, δεν θα μπορέσουμε να  μην αναρωτηθούμε το αυτονόητο «κοίτα ποιος μιλάει!»
Γιατί όσο προβεβλημένος δημοσιογράφος κι αν είσαι, δεν αποκτάς «γαλόνια» να κρίνεις με τόσο καταγγελτικό και απαξιωτικό τρόπο έναν καλλιτέχνη που, αν μη τι άλλο, δεν έχει στην καμπούρα του κόμματα, καναλάρχες, συμφέροντα, όταν εσύ δεν είσαι υπεράνω όλων αυτών. Επιπλέον,  είναι αστείο να μιλάς για τη Χούντα με την άνεση αντιστασιακού σε ανθρώπους που την έζησαν, ενώ για σένα είναι μόνο ιστορία.
Τέλος, ένας καλλιτέχνης του διαμετρήματος της Γαλάνη δικαιούται μια φορά να σπάσει τη σιωπή του και να ταυτιστεί με το κυρίαρχο λαϊκό αίσθημα, έστω κι αν αυτό εκφράζεται εκτός πολιτικής ορθότητας και νηφαλιότητας.
Καλώς ή κακώς, ο «χοντρός λαός» δεν έχει μεγάλα περιθώρια λεπτοδουλεμένου πολιτικού λόγου, ζώντας στις μυλόπετρες που τον συντρίβουν καθημερινά.
Κοινώς, όποιος πονεί γαϊδουρινά φωνάζει , ακόμα κι αν ενοχλεί τις Αντουανέτες-θεματοφύλακες του πολιτικού καθωσπρεπισμού.
της Αναστασίας Σκόρδου
Protagon.gr


ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ 24 ΙΩΝΙΑ

2310 540521  231784924

www.diesel-experts.gr

e-mail:info@diesel-experts.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΕΥΕΙΣ?
ΡΙΞΕ 1 ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ
ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ